ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΑΓΓΕΑΣ

Τα συμπτώματα στην Κοιλιοκήλη μπορούν να γίνουν αντιληπτά ακόμη και από τον ίδιο τον ασθενή-πάσχοντα. Αρχικά, όσον αφορά την Κοιλιοκήλη, εμφανίζεται στην κοιλιακή χώρα και προκαλεί την προβολή και την πρόπτωση (μετατόπιση) ενός οργάνου έξω από την κοιλότητα που θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται. Ανάλογα με τα αίτια από τα οποία μπορεί να προκληθεί, χωρίζεται σε τρία είδη. 

Είδη:

Τι είναι η Επιγαστρική κήλη και πώς  δημιουργείται;

Η Επιγαστρική κήλη εμφανίζεται μεταξύ του ομφαλού και του στέρνου. Παρατηρείται κυρίως στους άνδρες και μάλιστα σε τριπλάσια συχνότητα από ότι στις γυναίκες. Η Επιγαστρική κήλη δημιουργείται όταν το μυϊκό τοίχωμα που βρίσκεται μπροστά στο κοιλιακό τοίχωμα, εξασθενήσει , με αποτέλεσμα να δημιουργείται χάσμα εντός των μυϊκών ομάδων. 

Τι είναι η Ομφαλοκήλη και πώς  δημιουργείται;

Η Ομφαλοκήλη είναι μία διόγκωση στον ομφαλό ή γύρω από την περιοχή του ομφαλού. Η Ομφαλοκήλη δημιουργείται όταν το λίπος ή ένα μέρος του εντέρου, περάσει στην συγκεκριμένη περιοχή. Είναι αρκετά επίπονη και ορισμένες φορές μπορεί να χαρακτηριστεί και επικίνδυνη καθώς μπορεί να προκληθεί νέκρωση του περιεχομένου της ομφαλοκήλης.

Τι είναι η μετεγχειρητική κοιλιοκήλη και πώς  δημιουργείται;

τι είναι μετεγχειρητική κοιλιοκήλη

Μπορεί να προκληθεί, όπως προσδιορίζει και το όνομα της, μετά από χειρουργείο στην συγκεκριμένη περιοχή. Μέσα από το άνοιγμα (οπή) που δημιουργείται στην εκάστοτε (κοιλιακή) περιοχή, βγαίνουν στοιχεία της κοιλιακής κοιλότητας (π.χ. Ενδοκοιλιακό λίπος). Έπειτα από κάθε χειρουργείο, η οπή συρράβεται. Δημιουργείται κατά κύριο λόγο εξαιτίας ενός κενού που υπάρχει στην περιοχή που έχει χειρουργηθεί ο ασθενής. Το κενό αυτό, τις περισσότερες φορές δημιουργείται σταδιακά είτε επειδή δεν επουλώθηκε σωστά το τραύμα εσωτερικά είτε επειδή αυξήθηκε η ενδοκοιλιακή πίεση (π.χ. παχυσαρκία).

Συμπτώματα και διάγνωση

κοιλιοκήλη συμπτώματα και διάγνωση

Τις περισσότερες φορές η Κοιλιοκήλη, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, είναι ευδιάκριτη με γυμνό μάτι, καθώς εμφανίζονται συμπτώματα στον ασθενή. Ο ασθενής μπορεί να αντιληφθεί την ύπαρξη της εάν ψηλαφίσει στο σημείο της κήλης και εντοπίσει κάποιο εξόγκωμα. Το εξόγκωμα αυτό, δημιουργεί έναν αρκετά οξύ πόνο κατά την προσπάθεια του πάσχοντα, στο να σηκώσει βαριά αντικείμενα ή να κάνει κάποια απότομη κίνηση ή αν είναι αρκετές ώρες την ημέρα όρθιος.

Επίσης ορισμένες φορές μπορεί να προκληθεί πόνος ακόμη και στην ούρηση και την αφόδευση. Εάν υπάρχουν κάποια τότε συμπτώματα κοιλιοκήλης η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη.

Αιτίες εμφάνισης

Στην ουσία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Πολλές φορές εμφανίζεται λόγω του ότι οι μύες είναι αδύναμοι. Οι κυριότεροι λόγοι όμως είναι η ηλικία (τα γηρατειά) και η ενδοκοιλιακή πίεση (αυξημένη). Η Ενδοκοιλιακή πίεση προκύπτει τις πιο πολλές φορές από: 

  • Παχυσαρκία
  • Έντονη και βαριά χειρωνακτική εργασία
  • Δυσκοιλιότητα (χρόνια)
  • Βήχα (χρόνια)
  • Πολλοί τοκετοί
  • Απότομες αυξομειώσεις βάρους

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της, γίνεται μονάχα με χειρουργείο καθώς δεν επιδέχεται καμία συντηρητική αγωγή. Εάν δεν γίνει έγκαιρη αντιμετώπιση της πάθησης, μπορεί να προκληθούν διάφορες και αρκετά σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και νέκρωση του εντέρου. Ανάλογα σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο ασθενής αλλά και τον ιατρικό του ιστορικό κάνει και την αντίστοιχη επέμβαση. Οι τρόποι επέμβασης της είναι τρεις. Συγκεκριμένα είναι οι εξής: 

  • Κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση: Πρόκειται για μία επέμβαση που πλέον δεν συνηθίζεται να εφαρμόζεται, εκτός από κάποιες περιπτώσεις. Η διαδικασία είναι η εξής: αρχικά γίνεται στον ασθενή τοπική ή γενική αναισθησία και δημιουργείται μία μικρή τομή και στο τέλος συρράπτεται το σημείο, με τους ιστούς του ασθενούς).
  • Χειρουργική αντιμετώπιση με πλέγμα:  Η επέμβαση με πλέγμα είναι σχεδόν ίδια με την κλασσική χειρουργική, μόνο που στην χειρουργική αντιμετώπιση με πλέγμα, το σημείο δεν συρράπτεται με τους ιστούς του ασθενούς αλλά με την χρήση συνθετικού πλέγματος, το οποίο το απορροφά ο οργανισμός.
  • Λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση: Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι η πιο διαδεδομένη. Γίνεται μέσα από οπές (τρεις με τέσσερις) στο πλάι της κοιλιακής χώρας, οι οποίες επιτρέπουν την εισαγωγή ειδικών εργαλείων και μιας κάμερας. 

Ο Πανεπιστημιακός Χειρουργός, Πέτρος Μπαγγέας, δέχεται στο ιατρείο του στην Θεσσαλονίκη τους ασθενείς. Σε συνδυασμό με τις γνώσεις και τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας του, εξασφαλίζει τα καλύτερα αποτελέσματα.