ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΑΓΓΕΑΣ

Χολολιθίαση- Χολοκυστίτιδα

Τι είναι η χολολιθίαση και τι προκαλεί;

Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται ακριβώς κάτω από το ήπαρ (συκώτι). Η χοληδόχος κύστη είναι η αποθήκη της χολής που χρειάζεται ο οργανισμός και την οποία παράγει το ήπαρ. Κατά τη διάρκεια του φαγητού ο εγκέφαλος στέλνει μήνυμα στη χοληδόχο κύστη να απελευθερώσει στο λεπτό έντερο τόση ποσότητα χολής όση χρειάζεται για να διενεργηθεί η πέψη του λίπους και η εξουδετέρωση των οξέων. Εάν στο περιεχόμενο της χολής υπάρχει αυξημένη ποσότητα χοληστερίνης αυτή επικάθεται στον πυθμένα της κύστης και μαζί με τα άλατα ασβεστίου και τα άλλα συστατικά της χολής σχηματίζει κρυστάλλους που εγκλωβίζονται στη χοληδόχο κύστη προκαλώντας Χολολιθίαση- Χολοκυστίτιδα. Τα συμπτώματα και η θεραπεία της χολολιθίασης μπορεί είναι άτυπα ενοχλήματα με δυσπεψία, μετεωρισμό κοιλίας, ναυτία, τάση για εμετό, άλγος δεξιάς κοιλίας και ιδιαίτερα μετά τη λήψη λιπαρού γεύματος.

Τι είναι η χολοκυστίτιδα και πως εμφανίζεται;

Εάν λόγω απόφραξης της χοληδόχου κύστης από πέτρα ή άλλη αιτία, η χολή δεν μπορεί να αποβληθεί, τότε προκαλείται υπερσυγκέντρωση, διόγκωση, ερεθισμός και φλεγμονή, κατάσταση που είναι γνωστή ως χολοκυστίτιδα. Η χολοκυστίτιδα εκδηλώνεται με πόνο δεξιά ψηλά στην κοιλιά που αντανακλά και στο πίσω μέρος της πλάτης, φούσκωμα, δυσπεψία, ναυτία, έμετο, πυρετό, ασπριδερά κόπρανα, σκούρα κόκκινα ούρα και κίτρινο δέρμα (ίκτερος). Η θεραπεία της χολολιθίασης είναι η χολοκυστεκτομή, η οποία πλέον διενεργείται κατά κανόνα λαπαροσκοπικά πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων.

Μέθοδοι αντιμετώπισης

Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή η οποία χορηγείται σε περιπτώσεις που συνατάμε χολολιθίαση – χολοκυστίτιδα. Όμως η αποτελεσματικότητά της δεν έχει αποδειχθεί ακόμα.

Η πιο σωστή και εμπεριστατωμένη λύση θεωρείται η χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση χρειάζεται να γίνει αφού η φλεγμονή έχει υποχωρήσει εντελώς. Αυτό συμβαίνει γιατί έτσι ο ασθενής θα έχει καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερο χρόνο νοσηλείας και αποθεραπείας.

Οι χειρουργικές θεραπείες που εφαρμόζονται είναι το ανοιχτό χειρουργείο και η λαπαροσκοπική μέθοδος. Η λαπαροσκόπιση διαθέτει μια σειρά από πλεονεκτήματα για τον ασθενή όμως έχει υψηλότερο κόστος. Ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται και επιλέγεται συνήθως και η κατάλληλη θεραπεία.

Δείτε επίσης παθήσεις χολυδόχου κύστης & πολύποδες χοληδόχου κύστης.

Επισκέψου τον Ιατρό Πέτρο Μπαγγέα

Ο Χειρουργός Παχέος Εντέρου Πέτρος Μπαγγέας παρέχει λύσεις σε παθήσεις χολολιθίασης – χολοκυστίτιδας στην Θεσσαλονίκη και στα δύο προσωπικά του ιατρεία Αριδαία και Έδεσσα. Μπορείτε να κάνετε τις διαγνωστικές σας εξετάσεις κλείνοντας ένα ραντεβού.

Πέτρος Μπαγγέας επικοινωνία

Η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό

Κλείσε ένα ραντεβού

(+30) 6958605613