ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΑΓΓΕΑΣ

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Τι είναι η Λαπαροσκοπική Χειρουργική;

Η λαπαροσκοπική χερουργική, γνωστή και ως ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, είναι μία ειδική τεχνική εκτέλεσης χειρουργικών πράξεων. Η λαπαροσκοπική χειρουργική χρησιμοποιεί τομές των 5-10 χιλιοστών, μέσω των οποίων εισέρχονται μικρά κυλινδρικά εργαλεία, τα trocars. Τα trocars χρησιμοποιούνται σαν δίοδοι εργασίας, μέσω των οποίων περνάνε τα εργαλεία του χειρουργείου. Στην αρχή του χειρουργείου χρησιμοποιούμε διοξείδιο του άνθρακα για να «φουσκώσουμε» την κοιλιά. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον χειρουργό να έχει χώρο εργασίας μέσα στην κοιλιά του ασθενούς.

Ένα από τα trocar χρησιμοποιείται για την είσοδο μίας κάμερας, του λαπαροσκόπιου. Μέσω αυτής της κάμερας, εικόνες υψηλής ευκρίνειας μεταδίδονται σε μία ή περισσότερες οθόνες στο χειρουργείο. Ο χειρουργός παρακολουθεί τις κινήσεις του στην οθόνη. Με τον τρόπο αυτό, εγχειρήσεις οι οποίες παλαιότερα απαιτούσαν μεγάλες κοιλιακές τομές, τώρα γίνονται με μικροσκοπικές τομές.

Ποιά Πλεονεκτήματα έχει η λαπαροσκοπική χειρουργική;

Συγκριτικά με τις «ανοικτές» επεμβάσεις, οι ασθενείς έχουν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, αναρρώνουν πολύ γρηγορότερα και έχουν μικρότερες τομές.

Ποιες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά;

Οι περισσότερες κοιλιακές επεμβάσεις μπορούν σήμερα να γίνουν λαπαροσκοπικά, συμπεριλαμβανομένων επεμβάσεων για καρκίνο, εκκολπωματίτιδα, πρόπτωση του ορθού και δυσκοιλιότητα. Πέραν βέβαια των γνωστών και καθιερωμένων επεμβάσεων της χολοκυστεκτομής και της σκωληκοειδεκτομής, οι οποίες πλέον γίνονται (ή θα έπρεπε να γίνονται) λαπαροσκοπικά από τους περισσότερους χειρουργούς.

Στο παρελθόν είχαν υπάρξει κάποιες ανησυχίες για την ασφάλεια της λαπαροσκόπησης σε περιπτώσεις επεμβάσεων για καρκίνο. Πρόσφατες μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες έδειξαν ότι η λαπαροσκόπηση είναι ασφαλέστατη και για επεμβάσεις καρκίνου.

Είναι ασφαλής η λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση είναι όσο ασφαλής είναι και η ανοικτή χειρουργική, εφόσον ο χειρουργός είναι έμπειρος. Είναι στην κρίση του κάθε χειρουργού, όταν αναγνωρίσει το πρόβλημα και την πάθηση του ασθενούς, να αποφασίσει κατά πόσο θεωρεί ότι το να προχωρήσει λαπαροσκοπικά είναι ασφαλές.

Η βασική έννοια κάθε χειρουργού είναι η ασφάλεια του ασθενούς του, κι όχι ο τρόπος με τον οποίο θα ολοκληρώσει την επέμβαση. Φυσικά και η εμπειρία στην λαπαροσκοπική χειρουργική είναι βασικός παράγοντας.

Επισκέψου τον Ιατρό Πέτρο Μπαγγέα

Ο Χειρουργός Λαπαροσκόπος Πέτρος Μπαγγέας παρέχει λύσεις λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην Θεσσαλονίκη και στα δύο προσωπικά του ιατρεία Αριδαία και Έδεσσα. Μπορείτε να κάνετε τις διαγνωστικές σας εξετάσεις κλείνοντας ένα ραντεβού.

Πέτρος Μπαγγέας επικοινωνία

Η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό

Κλείσε ένα ραντεβού

(+30) 6958605613