ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΑΓΓΕΑΣ

Πρόπτωση Πρωκτού

Τι είναι η πρόπτωση πρωκτού;

Η πρόπτωση ορθού είναι μία κατάσταση κατά την οποία το κατώτερο μέρος του παχέος εντέρου (το ορθό) προπίπτει δια μέσω του πρωκτού. Συνήθως, συνυπάρχει σε ένα βαθμό και αδυναμία των σφιγκτήρων του πρωκτού, με αποτέλεσμα την ακράτεια κοπράνων και βλέννης. Η συγκεκριμένη πάθηση πρωκτού εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ωστόσο είναι κατά πολύ συχνότερη στις γυναίκες.

Διάγνωση και θεραπεία

Διάγνωση

Πολλές φορές η διάγνωση μπορεί να γίνει κλινικά από έναν έμπειρο ιατρό. Θα σας ζητήσει να «πιέσετε» την πύελό σας όπως όταν κάνετε κατά την διάρκεια της αφόδευσης. Σε περιπτώσεις που η πρόπτωση είναι μικρή ή ακόμα και εσωτερική, εξειδικευμένες εξετάσεις δείχνουν την παθολογία του ορθοπρωκτικού σωλήνα. Επίσης, η μανομετρία (μέτρηση πιέσεων του ορθοπρωκτικού σωλήνα) μπορεί να εκτιμήσει την δυσλειτουργία των μυών γύρω από το ορθό.

Θεραπεία

Συντηρητικές επιλογές θεραπείας δυστυχώς δεν υπάρχουν. Η αντιμετώπιση της πρόπτωσης είναι χειρουργική. Η επιλογή του χειρουργείου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως ηλικία, ιατρικό ιστορικό κτλ. Οι επιλογές ανάταξης της πρόπτωσης γίνεται είτε κοιλιακά με λαπαροσκόπηση, είτε περινεϊκά, δηλαδή στο περίνεο γύρω από τον πρωκτό.

Πώς δημιουργείται η πρόπτωση πρωκτού;

Διάφοροι παράγοντες συνδράμουν στην δημιουργία της πρόπτωσης. Μπορεί να δημιουργηθεί λόγω μακροχρόνιας τάσης για «πίεση» κατά την αφόδευση. Επίσης μπορεί να είναι ένα καθυστερημένο αποτέλεσμα της πίεσης του πυελικού εδάφους κατά την γέννα. Σπάνια υπάρχουν γενετικοί προδιαθεσικοί παράγοντες.

Τις περισσότερες φορές φαίνεται να σχετίζεται με την προχωρημένη ηλικία και μία γενικευμένη «χαλάρωση» των συνδέσμων του πυελικού εδάφους (περισσότερες λεπτομέρειες για το χειρουργικό πυελικό έδαφος μπορείτε να διαβάσετε σε άλλο σημείο της ιστοσελίδας). Συχνά συνυπάρχει με γενικευμένη δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους προκαλώντας ακράτεια ούρων και πρόπτωση πυελικών οργάνων.

Θα είμαι απολύτως καλά μετά το χειρουργείο;

Η πρόπτωση είναι μία πολυπαραγοντική πάθηση. Οι περισσότεροι ασθενείς, εφόσον επιλεχθεί το σωστό χειρουργείο, είναι απόλυτα ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα του χειρουργείου. Η γενική κατάσταση του ασθενούς και η προεγχειρητική κατάσταση των σφιγκτήρων είναι σημαντικοί παράγοντες για το αποτέλεσμα του χειρουργείου. Επίσης σημαντικό είναι να αποφευχθεί μετεγχειρητικά η δυσκοιλιότητα και η πίεση κατά την αφόδευση.

Επισκέψου τον Ιατρό Πέτρο Μπαγγέα

Ο Γενικός Χειρουργός Πέτρος Μπαγγέας παρέχει λύσεις σε παθήσεις πρόπτωσης πρωκτού στην Θεσσαλονίκη και στα δύο προσωπικά του ιατρεία Αριδαία και Έδεσσα. Μπορείτε να κάνετε τις διαγνωστικές σας εξετάσεις κλείνοντας ένα ραντεβού.

Πέτρος Μπαγγέας επικοινωνία

Η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό

Κλείσε ένα ραντεβού

(+30) 6958605613