ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΑΓΓΕΑΣ
Πέτρος Μπαγγέας

Συχνές Ερωτήσεις

Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που διατυπώνονται σχετικά με τις υπηρεσίες μας. Σε περίπτωση οποιασδήποτε διευκρίνησης ή απορίας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Γενικές Συχνές Ερωτήσεις

Ιατρικό συμβούλιο - Συνεργάτες

Στις μέρες μας υπάρχει πλέον εξειδίκευση ενώ σημαντική είναι και η διεπιστημονική συνεργασία στα πλαίσια της καλύτερης αντιμετώπισης του προβλήματος που σας απασχολεί. Οι καιροί που ένας ιατρός έκανε τα πάντα έχουν παρέλθει. Στην ομάδα μας υπάρχουν ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (Γαστρεντερολόγοι, Ογκολόγοι, Γυναικολόγοι, Ουρολόγοι, Ψυχίατροι) αλλά και έμπειρες νοσηλεύτριες. Όλοι αυτοί θα συνδράμουν για την ολιστική αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που προκύπτει κατά την αποθεραπεία σας και θα σας λύσουν όλες τις συχνές ερωτήσεις που μπορεί να έχετε. Επίσης διατίθεται και Home-care ομάδα όπου ειδικευμένα άτομα μπορούν να σας επισκέπτονται και στην οικία σας κατά την φάση της αποκατάστασης. 

Τι πρέπει να γνωρίζω για την ημέρα πριν το χειρουργείο;

Η ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και αγχωτική για τους περισσότερους ασθενείς. Ωστόσο δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και ανησυχία. Οι Συχνές Ερωτήσεις είναι γεγονός για την μέρα του χειρουργείου.  Για μικρά χειρουργεία, οι ασθενείς μπορούν να σιτίζονται κανονικά έως και τέσσερις ώρες πριν την επέμβαση. Για μεγαλύτερες επεμβάσεις, ειδικά επεμβάσεις στο παχύ έντερο, μπορεί να χρειαστεί κάποια ειδική προετοιμασία. Αυτή η προετοιμασία έχει συνήθως τη μορφή κάποιου καθαρτικού για να «καθαρίσει» ο εντερικός αυλός. Συγκεκριμένη προεγχειρητική δίαιτα δεν υπάρχει, όλα τα φαγητά επιτρέπονται. 

Εισαγωγή στο νοσοκομείο

Εισαγωγή στο νοσοκομείο γίνεται κατά κύριο λόγο το πρωί της ημέρας της επέμβασης. Πρόκειται για διαδικασία που δεν είναι χρονοβόρα. Αμέσως μετά την εισαγωγή ακολουθεί συνήθως ένας «προεγχειρητικός έλεγχος» (αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ίσως μία ακτινογραφία θώρακος). Λίγη ώρα πριν το χειρουργείο,  ο αναισθησιολόγος θα εξηγήσει στον ασθενή τόσο τον τύπο της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί (γενική, επισκληρίδιος, τοπική, μέθη) όσο και τον μετεγχειρητικό τρόπο ελέγχου του πόνου. Η επιλογή της αναισθησίας γίνεται σε συνεργασία με τον ασθενή.  Εάν ο ασθενής έχει άγχος μπορεί να δοθεί και κάποια «προνάρκωση», μία μικρή δηλαδή δόση ηρεμιστικού. 

Μόλις ο ασθενής φτάσει στην αίθουσα του χειρουργείου, ο αναισθησιολόγος αναλαμβάνει την έναρξη της αναισθησίας. Κάθε χειρουργική πράξη γίνεται με τους κανόνες των διεθνών ενδείξεων. Μετάγγιση αίματος δεν γίνεται σχεδόν ποτέ.

Να αναζητήσω δεύτερη γνώμη για το πρόβλημα μου;

Στην σύγχρονη κοινωνία μας υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών που μπορεί κάποιος να αναζητήσει και να διαβάσει στο διαδίκτυο. Ωστόσο το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ορθή αξιολόγηση της διαθέσιμης αυτής πληροφορίας. Από την εμπειρία μας οι περισσότεροι ασθενείς έρχονται “Διαβασμένοι” στο ραντεβού μας. Ωστόσο συχνά έχουν μια λανθασμένη γενική αντίληψη για το πρόβλημά τους.

Το πρόβλημα επιτείνεται από πολιτικές κατά τις οποίες υπάρχει κατεύθυνση ασθενών με ποικίλους τρόπους σε συγκεκριμένους ιατρούς. Κατά την άποψή μας και για τους παραπάνω λόγους είναι όχι μόνο θεμιτό αλλά και αναγκαίο ο ασθενής που έχει ένα σοβαρό πρόβλημα να ενημερωθεί σωστά και να αναζητήσει ενδεχόμενα και μια δεύτερη γνώμη.

Ανοικτή ή λαπαροσκοπική χειρουργική;

Βασική προϋπόθεση διενέργειας λαπαροσκοπικών επεμβάσεων είναι η άριστη γνώση της ανοικτής χειρουργικής. Έτσι, σχεδόν κάθε επέμβαση μπορεί να γίνει εξίσου ανοικτά όσο και λαπαροσκοπικά. Συγκριτικά με τις «ανοικτές» επεμβάσεις, στην λαπαροσκόπηση, οι ασθενείς έχουν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, αναρρώνουν πολύ γρηγορότερα, έχουν μικρότερες τομές και μπορούν να επιστρέψουν γρηγορότερα στην εργασία τους. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις σαφούς αντένδειξης της λαπαροσκόπησης κάτι το οποίο συζητείται με τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Ρομποτική χειρουργική

Η ρομποτική χειρουργική δεν έχει κανένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα συγκριτικά με την λαπαροσκοπική χειρουργική. Το βασικό πλεονέκτημα που προσφέρει η ρομποτική πλατφόρμα είναι η τρισδιάστατη όραση για τον χειρουργό και οι μεγαλύτεροι άξονες κίνησης των εργαλείων. Σήμερα βέβαια, και στην λαπαροσκόπηση έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τρισδιάστατες κάμερες και οθόνες. Οι τομές και η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς είναι ίδια τόσο στην λαπαροσκοπική όσο και στην ρομποτική χειρουργική. Όσον αφορά το ογκολογικό αποτέλεσμα, στην ουρολογία και στην γυναικολογία φαίνεται να υπάρχει ένα μικρό πλεονέκτημα. Κάτι αντίστοιχο στην γενική χειρουργική δεν υπάρχει. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι για έναν χειρουργό με εμπειρία στην λαπαροσκοπική χειρουργική η χρήση της ρομποτικής πλατφόρμας είναι εξίσου εφικτή. 

Πρωτόκολλο (ταχείας) ανάρρωσης

Ο αμέσως μεγαλύτερος φόβος του κάθε ασθενούς είναι η μετεγχειρητική του πορεία και αυτή είναι από τις πιο συχνές ερωτήσεις. Σε περιπτώσεις μικρών/μεσαίων χειρουργείων ο ασθενής μπορεί να φάει και να πιεί αμέσως μετά το χειρουργείο. Σηκώνεται από το κρεβάτι σε δύο ώρες περίπου και μπορεί να λάβει φαγητό και να  χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Τις περισσότερες φορές, το απόγευμα της ίδιας ημέρας μπορεί να πάρει εξιτήριο.

Σε περιπτώσεις μεγάλων χειρουργείων ο ασθενής επιστρέφει στο κρεβάτι του μετά την ανάνηψη. Τα μόνα «σωληνάκια» που έχει είναι συνήθως ο καθετήρας των ούρων και ίσως μία γαστρική παροχέτευση από την μύτη. Την επόμενη ημέρα το πρωί, οι καθετήρες των ούρων και του στομάχου αφαιρούνται, κι ασθενής ξεκινάει την σίτιση από το στόμα. Ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή δεν χρειάζεται, ενώ η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών είναι περιορισμένη. 

Εξιτήριο και ανάρρωση

Το εξιτήριο από το νοσοκομείο μπορεί να γίνει μέχρι και την δεύτερη ή τρίτη ημέρα μετά το χειρουργείο.  Ο πόνος λόγω των μικρών τομών της λαπαροσκόπησης, είναι μικρός και ελεγχόμενος. Τέλος μετά την αναχώρηση του ασθενούς από το νοσοκομείο παραμένουμε σε επαφή για όσο χρειαστεί. 

Πότε θα επιστρέψω στην δουλειά μου;

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις ειδικά στις μέρες μας είναι κατά πόσο ο ασθενείς θα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του. Η απάντηση φυσικά εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Για μικρά και μεσαία χειρουργεία (χολοκυστεκτομή, κήλη) ο ασθενής θα είναι σε θέση να εργαστεί 2-3 ημέρες μετά το χειρουργείο ενώ για μεγαλύτερος επεμβάσεις (ογκολογικές) ο ασθενής θα επιστρέψει στην εργασία του συνήθως σε διάστημα 10-14 ημερών.

Τι αλλαγές θα συμβούν στην ζωή μου μετά το χειρουργείο;

Ο τρίτος μεγαλύτερος φόβος είναι αλλαγές που τυχόν θα έχει ο ασθενής στην ζωή του μετά το χειρουργείο. Και αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις. Όπως θα μπορέσετε να δείτε και στις προηγούμενες ερωτήσεις, τίποτα στην ζωή σας δεν πρόκειται να αλλάξει μετά το χειρουργείο, αντιθέτως θα μπορείτε να χαρείτε την ζωή σας πιο ανέμελα αφού θα καταφέρετε να ξεπεράσετε το πρόβλημα υγείας που σας απασχολούσε. Θα ήταν ωστόσο χαρά μας να μας μεταφέρετε τους φόβους για να συζητήσουμε σχετικά στην προεγχειρητική μας συνάντηση.  

Η ζωή με κολοστομία

Η στομία, ή παρά φύση έδρα (γνωστό στους περισσότερους ως «σακουλάκι») είναι ένα τεχνητό άνοιγμα του εντέρου στο κοιλιακό τοίχωμα. Οι συχνότερες που εμφανίζονται είναι η ειλεοστομία (στομία του λεπτού εντέρου) και η κολοστομία (στομία του παχέος εντέρου).Οι στομίες μπορεί να είναι μόνιμες ή προσωρινές. 

Μετά το χειρουργείο

Μετά το χειρουργείο, και εφόσον χρειαστεί η διενέργεια μιάς στομίας, ο χειρουργός σας και μία ειδική νοσηλεύτρια θα σας «εκπαιδεύσουν» στο πώς να την χειρίζεστε.

Θα σας μάθουν να βάζετε το σακουλάκι και την βάση της στομίας. Το σακουλάκι αυτό είναι σχεδιασμένο ώστε να συλλέγει τα κόπρανα που βγαίνουν από τον αυλό. Είναι πλαστικό, και εφαρμόζεται στο σώμα του ασθενούς με μία αυτοκόλλητη βάση. Το σύστημα είναι ασφαλές. Σπάνια συμβαίνουν ατυχήματα με διαρροές, ειδικά φίλτρα στο πάνω μέρος του συστήματος δεν επιτρέπουν την εμφάνιση δυσοσμίας. Μετά από την επούλωση των τραυμάτων του χειρουργείου, επιστρέφετε στην καθημερινότητά σας.

Πρόληψη

Τα γονίδια είναι πληροφορίες που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας. Καθορίζουν οτιδήποτε έχει σχέση με τον οργανισμό από το χρώμα των ματιών μας, τα φυσικά μας χαρακτηριστικά, αλλά και την προδιάθεσή μας για συγκεκριμένες ασθένειες. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι όλοι οι καρκίνοι, ειδικά όμως του παχέος εντέρου, έχουν γενετικά στοιχεία που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξής τους στον άνθρωπο. Γι’αυτό και παρατηρούμε καρκίνους να παρουσιάζονται σε άτομα ίδιας οικογένειας. Ωστόσο υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα σε μια κληρονομική προδιάθεση για καρκίνο από τον κληρονομούμενο καρκίνο.

Η σημασία της πρόληψης

Έτσι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόληψη. Αυτή μπορεί να γίνει με μια σειρά εξετάσεων αλλά και συμβουλευτικής από την ομάδα μας όπως θα δείτε σε σχετική αναφορά στο site  μας.

Έχετε μια διαφορετική ερώτηση;