ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΑΓΓΕΑΣ

Πολύποδες χοληδόχου κύστης

Τι είναι οι πολύποδες χοληδόχου κύστης;

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι προσεκβολές μερικών χιλιοστών στα τοιχώματα της χοληδόχου κύστης. Στην πλειονότητά τους είναι υπερπλασίες ή εναποθέσεις λιπιδίων στα τοιχώματα της χοληδόχου κύστης. Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης διαχωρίζονται σε καλοήθεις και κακοήθεις, με τους καλοήθεις να αποτελούν την πλειονότητα. Ο πιο συχνός τύπος κακοήθους πολύποδα στη χοληδόχο κύστη είναι το αδενοκαρκίνωμα.

Η πλέον σημαντική ένδειξη κακοήθειας είναι το μέγεθος του πολύποδα. Όσο αυτό αυξάνεται, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες κακοήθειας. Σχεδόν όλοι οι πολύποδες από 20 χιλιοστά και άνω είναι κακοήθεις.

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι πολύποδες χοληδόχου κύστης δεν εμφανίζουν συμπτώματα.  Εντοπίζονται σε τυχαίο προληπτικό έλεγχο σε απεικονιστική εξέταση (υπερηχογράφημα) άνω κοιλίας. Ανεξάρτητα από την ταξινόμησή τους οι πολύποδες μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο που προσομοιάζει με αυτόν του κολικού ή και σε συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά της τυπικής χολολιθίασης.

Διάγνωση

Καμία απεικονιστική μέθοδος δεν μπορεί να διαχωρίσει εάν οι πολύποδες  είναι κακοήθεις ή καλοήθεις. Ωστόσο ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών που εμφανίζουν οι βλάβες σε προληπτικό απεικονιστικό έλεγχο (υπερηχογράφημα), τα αποτελέσματα της αξονικής τομογραφίας ή του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος, παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την όσο το δυνατόν πιο ασφαλή, έγκυρη διάγνωση.

Αντιμετώπιση – Θεραπεία

  • Πολύποδες  χοληδόχου κύστης μεγαλύτεροι των 20 χιλιοστών: Στην πλειονότητά τους είναι κακοήθεις και γίνεται χολοκυστεκτομή. Αφού όμως πρώτα προηγηθεί σταδιοποίηση της νόσου με αξονική τομογραφία ή/και ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα.
  • Πολύποδες 10 έως 20 χιλιοστών: Θεωρούνται εν δυνάμει κακοήθεις, πρώιμου σταδίου. Συνιστάται η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή με ολική αφαίρεση του συνδετικού ιστού της κοίτης της χοληδόχου κύστης.
  • Πολύποδες 6 έως 9 χιλιοστών: Συστήνεται η παρακολούθηση του ασθενούς με υπερηχογράφημα κάθε 6 μήνες με 1 χρόνο για να διαπιστώνεται εάν οι πολύποδες αυξάνονται σε μέγεθος. Εάν διαπιστώνεται αύξηση μεγέθους τότε συνιστάται χολοκυστεκτομή.
  • Πολύποδες 5 χιλιοστών και κάτω: Πρόκειται για καλοήθεις και αρκετά συχνά χοληστερινικούς. Συστήνεται επανέλεγχος μετά από 1 χρόνο από την αρχική διάγνωση. Εάν το μέγεθος παραμένει σταθερό, δεν ακολουθεί περαιτέρω παρακολούθηση.

Δείτε επίσης παθήσεις χολυδόχου κύστης & χολολιθίαση- χολοκυστίτιδα.

Επισκέψου τον Ιατρό Πέτρο Μπαγγέα

Ο Χειρουργός Παχέος Εντέρου Πέτρος Μπαγγέας παρέχει λύσεις σε πολύποδες χοληδόχου κύστης στην Θεσσαλονίκη και στα δύο προσωπικά του ιατρεία Αριδαία και Έδεσσα. Μπορείτε να κάνετε τις διαγνωστικές σας εξετάσεις κλείνοντας ένα ραντεβού.

Πέτρος Μπαγγέας επικοινωνία

Η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό

Κλείσε ένα ραντεβού

(+30) 6958605613