Κοιλιοκήλη

Τι είναι η κοιλιοκήλη;

Η κοιλιοκήλη η αλλιώς μετεγχειρητική κήλη είναι ένα είδος κήλης που δημιουργείται στην περιοχή της κοιλιάς σε κάποιο σημείο που έχει γίνει παλαιότερα χειρουργείο. Κάτω από μια χειρουργική τομή δημιουργείται ένας όγκος. Αυτός ο όγκος είναι είτε συσσωρευμένο λίπος είτε προεξοχή ενός τμήματος του εντέρου. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο της κοιλιάς και δεν βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Αίτια Και Θεραπεία

Αίτια

Το συγκεκριμένο είδος κηλών μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας της αδυναμίας των μυών να δεχτούν μια χειρουργική επέμβαση. Όμως εκτός αυτού υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνισή τους. Πιο συγκεκριμένα οι λόγοι είναι:

 

  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα
  • Χρόνιος βήχας
  • Επαναλαμβανόμενοι τοκετοί

Θεραπεία

Θεραπεία φυσικά υπάρχει. Η αντιμετώπιση της κολιοκήλης (μετεγχειρητικής κήλης) είναι η χειρουργική επέμβαση. Οι κήλες γενικότερα δεν μπορούν να υποστραφούν μόνιμα χωρίς θεραπεία. Αντιθέτως μεγαλώνουν και τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο έντονα. Επίσης υπάρχει και ο κίνδυνος της περίσφιξης η οποία αποτελεί σοβαρή επιπλοκή και χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

 

Το σωματικό βάρος επηρεάζει την κοιλιοκήλη;

Το αυξημένο σωματικό βάρος είναι αποδεδειγμένο ότι προκαλεί την εμφάνιση της κοιλιοκήλης. Όταν έχουμε την ύπαρξη μιας κοιλιοκήλης η οποία μένει αθεράπευτη, τα παραπάνω κιλά μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση και να οδηγήσουν σε περίσφιξη της κήλης.

 

Ποιά μέθοδος χειρουργικής είναι η καλύτερη;

Υπάρχουν τρεις επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης των κηλών. Αυτές είναι η λαπαροσκοπική, η ανοικτή χειρουργική και η ONSTEP. Και οι τρεις είναι πλήρως αποτελεσματικές στην θεραπεία της κοιλιοκήλης. Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και οι ανάγκες του καθορίζουν ποια θεραπευτική μέθοδος θα επιλεχθεί. Αρχικά ο γιατρός αναλαμβάνει να λάβει το ιστορικό του ασθενή. Το μέγεθος, η θέση και η έκταση της κήλης παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της χειρουργικής μεθόδου. 

Οι υπηρεσίες του γιατρού είναι σύγχρονες και καινοτόμες και τις παρέχει στα τρία προσωπικά του ιατρεία στην Αριδαία, Έδεσσα και Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να κάνετε τις διαγνωστικές σας εξετάσεις κλείνοντας ένα ραντεβού.

Πέτρος Μπαγγέας επικοινωνία

Η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό

Κλείσε ένα ραντεβού

(+30) 6958605613