Πως συσχετίζεται η βουβωνοκήλη με την άσκηση;
Όσον αφορά την βουβωνοκήλη και άσκηση, πράγματι υπάρχει συσχέτιση εμφάνισης της, λόγω αθλητισμού. Συγκεκριμένα συμβαίνει στους αθλητές, πολύ συχνά να εμφανίζουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε αυτή την πάθηση.
Ιδίως τα άτομα τα οποία έχουν ξεκινήσει βάρη, χωρίς να έχουν συνηθίσει τον οργανισμό τους στην γυμναστική και πάρουν απότομα βάρος (αύξηση κιλών) προδιαθέτουν την δημιουργία εμφάνισης της.
Συμπτώματα
Τις περισσότερες φορές οι βουβωνοκήλες παρουσιάζουν συμπτώματα. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις τις συναντάμε ασυμπτωματικές. Όταν προκαλούν συμπτώματα έχουμε μια κλινική εικόνα που είναι εντελώς κοινή και εμφανής.
Συνήθως το πρώτο και το πιο προφανές σύμπτωμα είναι η ορατή διόγκωση του σημείου που παρατηρείται το πρόβλημα. Η διόγκωση αυτή είναι εμφανής κυρίως όταν υπάρχει βήχας, γέλιο και σωματική άσκηση (τα πιο κοινά συμπτώματα) επειδή στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση.
Υπάρχουν και κάποια άλλα συμπτώματα που προκαλούνται εάν η έκταση του προβλήματος επεκταθεί. Σε αυτά περιλαμβάνονται το κοιλιακό άλγος, το αίσθημα βάρους στην κοιλιά και το αίσθημα καύσου. Σε ακόμα πιο σοβαρές καταστάσεις παρατηρείται ναυτία και εμετός, πυρετός, ταχυκαρδία και αλλαγή χρώματος της παθούσας περιοχής.
Αίτια
Πέρα από την άσκηση, η οποία όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω μπορεί να δημιουργήσει σε έναν ασθενή, βουβωνοκήλη, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της. ‘Οπως για παράδειγμα:
- Συσσωρευμένο υγρό στην κοιλιά
- Χειρονακτικές εργασίες
- Δυσκολία στην ούρηση
- Απότομη απώλεια βάρους
- Χρόνια βρογχίτιδα
- Εγκυμοσύνη
Είτε εμφανίζονται συμπτώματα είτε όχι, είναι μια πάθηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Δεν μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της. Αντιθέτως συνεχώς εξελίσσονται και αναπτύσσονται και αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να γίνουν ακόμα και απειλητικές για την ζωή του ασθενή.
Διάγνωση

Ο υπεύθυνος γιατρός για την διάγνωση της είναι ο γενικός χειρουργός. Η κλινική εικόνα και η ψηλάφηση του όγκου είναι ένα σημαντικό μέρος της διάγνωσης.
Αυτό που θα κάνει αρχικά ο ιατρός είναι να πάρει το ιστορικό του ασθενούς και στην πορεία να διαγνώσει το στάδιο και την έκταση του προβλήματος. Στην πορεία θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις όπως η αξονική ή το υπερηχογράφημα ώστε να υπάρχει πιο σωστή και εμπεριστατωμένη διάγνωση.
Μέθοδοι Αντιμετώπισης – Θεραπεία
Οι μέθοδοι αντιμετώπισης της είναι αρκετοί. Όλοι έχουν σκοπό την πλήρη ίαση του ασθενή και την καλύτερη αποκατάστασή του. Η κάθε επέμβαση χρησιμοποιείται σε διαφορετικές περιπτώσεις και προσφέρει διαφορετικά αποτελέσματα. Οι τρεις πιο διαδεδομένες μέθοδοι είναι η λαπαροσκοπική, οι κλασικές-ανοικτές επεμβάσεις και η ONSTEP.
Ανοιχτή Επέμβαση
Η ανοιχτή μέθοδος είναι από τις πιο διαδεδομένες και κλασικές επεμβάσεις. Στις ανοικτές επεμβάσεις δεν χρειάζεται να γίνει ολική νάρκωση στον ασθενή. Είναι οικονομικές συγκριτικά με τις άλλες μεθόδους και η διάρκεια του χειρουργείου είναι αρκετά μικρή. Στα αρνητικά μπορεί να συγκαταλεχθεί η μεγάλη τομή που μένει πολλές φορές μετά την επέμβαση.
Λαπαροσκοπική μέθοδος

Στην μέθοδο της λαπαροσκοπικής πραγματοποιούνται 3-4 μικρές τομές προκειμένου να μπορέσει να γίνει η επέμβαση. Χρησιμοποιείται ολική αναισθησία και ο ασθενής μετά από 24 ώρες νοσηλείας μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Ο πόνος είναι ελάχιστος και η πιθανότητα υποτροπών μειώνεται σημαντικά.
Το κόστος της θεραπείας είναι μεγαλύτερο από ότι ενός ανοικτού χειρουργείο και η μέθοδος αυτή αντενδείκνυται σε ηλικιωμένους και καρδιοπαθείς ανθρώπους.
ONSTEP μέθοδος
Η τεχνική ONSTEP αποτελεί μια από τις πιο καινοτόμες θεραπείες. Αυτό που γίνεται με την συγκεκριμένη τεχνική είναι ότι τοποθετείται ένα ειδικό πλέγμα στην περιοχή προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία του κοιλιακού τοιχώματος.
Χορηγείται τοπική αναισθησία και ο ασθενής είναι ικανός να επιστρέψει σπίτι του αμέσως μετά το χειρουργείο. Ο πόνος μετά την θεραπεία είναι μηδαμινός και δεν υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις για την εφαρμογή της. Η μέθοδος ONSTEP είναι ακριβότερη της κλασικής-ανοικτής αλλά φθηνότερη από την λαπαροσκοπική χειρουργική.
Βουβωνοκήλη και Άσκηση μετά την εγχείρηση
Μετά από την χειρουργική εγχείρηση της, η άσκηση θα πρέπει να γίνεται μεθοδικά και μπορεί να αυξηθεί σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα πάντοτε υπό την συμβουλή και την καθοδήγηση του ειδικού.
Ο Πανεπιστημιακός Χειρουργός, Πέτρος Μπαγγέας (Χειρουργός Κήλης Θεσσαλονίκη), διαθέτει τις γνώσεις, τις μεθόδους και την εμπειρία για να βοηθήσει τους ασθενείς του, να αντιμετωπίσουν και να βελτιώσουν το πρόβλημα τους.