ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΑΓΓΕΑΣ

Βουβωνοκήλη

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη είναι ένα είδος κήλης το οποίο είναι πολύ συχνό κυρίως στους άνδρες. Εμφανίζεται στην βουβωνική περιοχή και αποτελεί το 75% των κηλών γενικότερα. Εμφανίζεται με μια εξογκωμένη μάζα η οποία γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή. Ουσιαστικά είναι η παθολογική πρόπτωση του εντέρου έξω από την κοιλιά και είναι ένα από τα περιστατικά που αντιμετωπίζει συνήθως ένας γενικός χειρουργός.

Βουβωνοκήλη: Συμπτώματα και Αίτια

Συμπτώματα  

Οι βουβωνοκήλες μπορεί να έχουν συμπτώματα, μπορεί όμως να μην εμφανίσουν καθόλου. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Τα πιο βασικά συμπτώματα που προκαλεί με την εμφάνισή τους είναι :

 

  • Διόγκωση της παθούσας περιοχής
  • Πόνος ή αίσθημα βάρους
  • Περίσφιξη της κήλης

Αίτια

Οι κήλες και συγκεκριμένα η βουβωνοκήλη είναι μια καλοήθης πάθησης που προκαλείται για πολλούς λόγους. Στη συνέχεια θα δούμε τους πιο κοινούς παράγοντες δημιουργίας της βουβωνοκήλης:

 

  • Αυξημένη πίεση στην κοιλιά
  • Εγκυμοσύνη
  • Ανύψωση μεγάλου βάρους
  • Χειρονακτικές εργασίες
  • Μεγάλο σωματικό βάρος
  • Χρόνιος βήχας
  • Κάπνισμα

Διάγνωση

Η κλινική εικόνα του ασθενούς είναι αρκετή για να εντοπίσει ο γιατρός το πρόβλημα και να αποκτήσει ολοκληρωμένη άποψη. Οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως είναι το υπερηχογράφημα και οι ακτίνες, είναι περιττές διότι η βουβωνοκήλες γίνονται αντιληπτές και μόνο με το μάτι.

Bουβωνοκήλη Περίσφιξη

Η περίσφιξη προκαλείται σε ορισμένες περιπτώσεις όταν τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης αγνοούνται. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι ότι αποφράζεται η βουβωνοκήλη και δεν μπορεί να επιστρέψει στο εσωτερικό της κοιλιάς. Έτσι σταματά η αιμάτωση του εντέρου και η λειτουργία του διαταράσσεται. Πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική κατάσταση η οποία χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του ασθενή. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα επείγον χειρουργείο, είναι δεδομένο ότι η θεραπεία και η αποκατάσταση του ασθενούς θα είναι πιο περίπλοκη. Για τον λόγο αυτόν η διάγνωση της βουβωνοκήλης και η χειρουργική αντιμετώπιση πρέπει να γίνονται άμεσα.

Θεραπεία

Η θεραπεία για την βουβωνοκήλη είναι μόνο η χειρουργική αντιμετώπιση. Μπορεί να αφαιρεθεί λαπαροσκοπικά ή και με ανοιχτό χειρουργείο ανάλογα με τις ανάγκες της κατάστασης και το ιστορικό του ασθενούς. Βουβωνοκήλη και άσκηση: Μετά από την χειρουργική εγχείρηση της, η άσκηση θα πρέπει να γίνεται μεθοδικά και μπορεί να αυξηθεί σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα πάντοτε υπό την συμβουλή και την καθοδήγηση του ειδικού.

Επισκέψου τον Ιατρό Πέτρο Μπαγγέα

Ο Χειρουργός Κήλης Πέτρος Μπαγγέας παρέχει λύσεις σε προβλήματα βουβωνοκήλης στην Θεσσαλονίκη και στα δύο προσωπικά του ιατρεία Αριδαία και Έδεσσα. Μπορείτε να κάνετε τις διαγνωστικές σας εξετάσεις κλείνοντας ένα ραντεβού.

Πέτρος Μπαγγέας επικοινωνία

Η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό

Κλείσε ένα ραντεβού

(+30) 6958605613