Πριν αναφέρουμε ποια Διατροφή είναι κατάλληλη για την Διαφραγματοκήλη, θα πρέπει πρώτα να δούμε τα αίτια που προκαλούν την εμφάνιση της πάθησης αλλά και τις μορφές της.
Ποιά είναι τα αίτια που προκαλούν την εμφάνιση της;
Ορισμένα από τα συνηθέστερα αίτια που προκαλούν την εμφάνιση της Διαφραγματοκήλης είναι τα εξής:
- Χρόνιο Κάπνισμα
- Παχυσαρκία
- Υψηλή ενδοκοιλιακή πίεση (π.χ. Λόγω κύησης)
Μορφές
Υπάρχουν 3 είδη και είναι τα εξής:
- Ολισθαίνουσα
Στην Ολισθαίνουσα, πραγματοποιείται η μετατόπιση ενός τμήματος του στομάχου, μέσα στον θώρακα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ).
- Παραοισοφαγική
Στην Παραοισοφαγική, ένα τμήμα του στομάχου μετατοπίζεται στον θώρακα παράλληλα και κατά μήκος του οισοφάγου
- Μικτή
Η Μικτή, όπως αναφέρεται και στην ονομασία της, συνδυάζει και τα δύο χαρακτηριστικά των παραπάνω τύπων.
Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε εάν πάσχετε από αυτήν την πάθηση;
Υπάρχει διατροφή που να είναι κατάλληλη για την διαφραγματοκήλη
Καταρχάς, η σωστή διατροφή παίζει ρόλο καθώς οι ασθενείς είναι καλό να αποφεύγουν ή να περιορίσουν ορισμένες τροφές και να προσέχουν την διατροφή τους γιατί τους ανακουφίζει από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τα συμπτώματα που αυτή προκαλεί. Μπορούν να επιλέξουν κάποιες από τις παρακάτω (ενδεικτικές) επιλογές και να τις βάλουν στην καθημερινότητα τους.
Διατροφή κατάλληλη για την διαφραγματοκήλη:
- Μη εσπεριδοειδή (όπως είναι το μήλο)
- Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
- Πατάτες
- Καρποί
- Σπόροι
- Γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης
- Υγιή λίπη (όπως έχει το αβοκάντο)
- Μεγάλες ποσότητες νερού
Αντιμετώπιση και Θεραπεία

- Φάρμακα
Στο πρωταρχικό στάδιο της πάθησης, η αντιμετώπιση γίνεται μέσω χορήγησης φαρμάκων.
- Φυσική Άσκηση
Η αερόβια άσκηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την μείωση των συμπτωμάτων. Επίσης σημαντικός είναι και ο συνδυασμός γυμναστικής με σωστής διατροφής, καθώς είναι πολύ σημαντικό οι πάσχοντες να έχουν φυσιολογικό βάρος.
- Διατροφή
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η καλή διατροφή είναι πολύ σημαντική. Για παράδειγμα προτείνεται περιορισμός στα τηγανιτά, στα αναψυκτικά, στην καφεΐνη κ.ά.. Επίσης ο ασθενής πρέπει να προσέχει την ποσότητα της τροφής που λαμβάνει καθημερινά, όχι μόνο για να μην υπάρξει αύξηση του βάρους αλλά και γιατι τα μεγάλα γεύματα κάνουν τα συμπτώματα όπως ναυτία, καούρα, να είναι πιο έντονα.
Πότε χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση;

Αν υπάρχει κίνδυνος μη παροχής αίματος, ή αν κάποιος ασθενής έχει χρόνια μη αναστρέψιμη-βελτιώσιμη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη.
Γενικότερα ο Χειρουργός Κήλης, εξετάζει το εκάστοτε περιστατικό και κρίνει τι είναι αυτό που χρειάζεται σε κάθε περίπτωση και πράττει αναλόγως. Ο Πανεπιστημιακός Χειρουργός, Πέτρος Μπαγγέας στο Ιατρείο του στην Θεσσαλονίκη, δέχεται ιδιωτικά ραντεβού και εξετάζει τους ασθενείς.