Διαφραγματοκήλη

Τι είναι η διαφραγματοκήλη;

Η διαφραγματοκήλη είναι η δημιουργία κήλης στο διάφραγμα. Το διάφραγμα είναι ο πιο μεγάλος μυς στο ανθρώπινο σώμα ο οποίος έχει και διαχειριστικό ρόλο. Διαχωρίζει τον θώρακα από την κοιλιά. Είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία κήλης καθώς δεν είναι ορατή με το μάτι και δημιουργείται στο εσωτερικό της κοιλιάς. Είναι μια συχνή πάθηση η οποία παρουσιάζεται στο 10% των ανθρώπων και κυρίως μετά την ηλικία των 40-45. Πιο συχνά την συναντάμε σε ηλικιωμένα άτομα περίπου στην ηλικία των 70.

Δημιουργεί συμπτώματα;

Στο αρχικό της στάδιο μπορεί να μην εμφανίσει κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα εκτός από το εμφανές εξόγκωμα το οποίο γίνεται αμέσως αντιληπτό. Εάν η κήλη δεν αντιμετωπιστεί στην πορεία θα εμφανίσει και άλλες ενοχλήσεις οι οποίες είναι :

 

  • Καούρα
  • Ξινίλα στον λαιμό ή ακόμα και πονόλαιμος
  • Πόνος στο στομάχι και το στήθος
  • Βήχας
  • Αρρυθμίες στην καρδιά
  • Δυσκολία στην αναπνοή ( Δύσπνοια )

 

Διαφραγματοκήλη Διάγνωση

Η διάγνωση της διαφραγματοκήλης δεν είναι ίδια με αυτή στα άλλα είδη κηλών. Επειδή δεν είναι ορατή και δεν υπάρχει κλινική εικόνα από τον γιατρό, χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις. Κάποιες από αυτές είναι η ακτινογραφία, η γαστροσκόπηση και η οισοφαγογαστροσκόπηση. Η ακτινογραφία θα μας βοηθήσει να δούμε το μέγεθος και την έκταση της κήλης και η οισοφαγογαστροσκόπηση θα μας δείξει τις βλάβες που έχουν δημιουργηθεί στα ανάλογα σημεία.

Ποιά είναι η θεραπεία;

Η αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης δεν είναι μόνο η χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτό που συστήνεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η φαρμακευτική αγωγή. Χορηγούνται φάρμακα όπως και στις περιπτώσεις της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ο καλός τρόπος ζωής μπορεί φυσικά να βελτιώσει την κατάσταση. Η ήπια σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η απώλεια περιττού βάρους είναι κάποια από αυτά. Χειρουργική αντιμετώπιση χρειάζονται μόνο επείγουσες περιπτώσεις με έντονα συμπτώματα και σοβαρές επιπλοκές. Η μέθοδος της λαπαροσκοπικής προτιμάται.

Ο Γενικός χειρουργός Πέτρος Μπαγγέας είναι εξειδικευμένος ιατρός στις περιπτώσεις διαφραγματοκήλης και χειρουργικής λαπαροσκοπικής και προσφέρει τις υπηρεσίες του στα προσωπικά του ιατρεία σε Αριδαία, Έδεσσα και Θεσσαλονίκη..

Πέτρος Μπαγγέας επικοινωνία

Η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό

Κλείσε ένα ραντεβού

(+30) 6958605613