ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΑΓΓΕΑΣ

Μηροκήλη Κίνδυνοι

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να υπάρχουν σε έναν ασθενή;

Μηροκήλη Κίνδυνοι: Η Μηροκήλη έχει το χαρακτηριστικό να εμφανίζει συχνά επιπλοκές όπως είναι η περίσφιξη (ουσιαστικά η κήλη εγκλωβίζεται γύρω από το στόμιο της). Εάν συμβεί αυτό, τότε χρειάζεται άμεση ιατρική επέμβαση από εξειδικευμένο χειρουργό.

Ανατομία

Εμφανίζεται ανατομικά στο μηριαίο δακτύλιο, ένα μικρό κανάλι το οποίο εντοπίζεται ψηλά στη μέση του μηρού (κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο). Το σημείο αυτό είναι στενό και για αυτό τον λόγο είναι σύνηθες να δημιουργείται περίσφιξη. 

Συμπτώματα

μηροκήλη συμπτώματα

Ένα από τα κύρια συμπτώματα της, αποτελεί η διόγκωση, η οποία αναπτύσσεται σταδιακά. Η Μηροκήλη μπορεί να γίνει αντιληπτή με γυμνό μάτι λόγω αυτής της διόγκωσης που υφίσταται ο ασθενής ψηλά στον μηρό (κοντά στην βουβωνική χώρα). Η διόγκωση της γίνεται εμφανής κυρίως όταν ο ασθενής βρίσκεται σε όρθια θέση ή κατά την διάρκεια σωματικής άσκησης ή όταν βήχει.

Κύριο σύμπτωμα αποτελεί επίσης ο πόνος του ασθενή (αρχικά ήπια ενόχληση) στη μηροβουβωνική περιοχή, ο οποίος γίνεται πιο έντονος όταν η ενδοκοιλιακή περιοχή αυξάνεται. Κάποιες φορές μπορεί να συνυπάρχουν έμετοι και ναυτία.

Αίτια εμφάνισης

Οι πιο βασικοί παράγοντες εμφάνισης της, σε έναν άνθρωπο είναι οι εξής:

  • Χρόνια Δυσκοιλιότητα 
  • Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
  • Χρόνιος – Επίμονος Βήχας
  • Εγκυμοσύνη
  • Συστηματική ή Απότομη Άρση σημαντικού βάρους
  • Γενετική Προδιάθεση

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με μία λεπτομερείς κλινική εξέταση (η οποία περιλαμβάνει την ψηλάφηση της διογκωμένης περιοχής) από χειρουργό. Σε περιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν τυχόν αμφιβολίες για την διάγνωση, τότε η λύση δίνεται κάνοντας  απεικονιστικές εξετάσεις (όπως υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία) στον ασθενή.

μηροκήλη επιπλοκές κίνδυνοι

Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Ποια είναι η θεραπεία; Μπορεί να θεραπευτεί από μόνη της;

Δεν μπορεί να βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου ούτε μπορεί να θεραπευτεί μόνη της. Για την κατάλληλη αντιμετώπιση απαιτείται χειρουργική επέμβαση και μάλιστα άμεση. Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την αποκλειστική μέθοδο αποκατάστασης της. Συγκεκριμένα η λαπαροσκοπική χειρουργική, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση πλέγματος, είναι η διαδικασία που ενδείκνυται για την θεραπεία της πάθησης. Τα θετικά που προσδίδει αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης είναι τα εξής:

  • Σχεδόν μηδαμινός πόνος μετά την εγχείρηση.
  • Δεν υπάρχει κάποιο σημάδι μετά την εγχείρηση (π.χ. ουλές).
  • Αναίμακτη Χειρουργική Τεχνική.
  • Άμεση αποκατάσταση μετά την εγχείρηση.

Πότε πρέπει να επισκεφτείς άμεσα τον γιατρό;

Νιώθεις έντονο και ξαφνικό πόνο; έχει κοκκινίσει η περιοχή που βρίσκεται η κήλη; Τότε πρέπει γρήγορα και άμεσα να επισκεφτείς τον γιατρό σου. Εφόσον έχεις διαγνωστεί με αυτή την πάθηση, όλα τα παραπάνω συμπτώματα,  δείχνουν ότι (πιθανόν) χρειάζεται να κάνεις χειρουργείο. Το χειρουργείο θα πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα διότι διαφορετικά θα υπάρξει νέκρωση στο περιεχόμενο της κήλης, πράγμα το οποίο αποτελεί μια μη αναστρέψιμη κατάσταση και φυσικά προκαλεί δυσάρεστες συνέπειες στην ζωή του ασθενή.

Ο Πέτρος Μπαγγέας (Γενικός Χειρουργός στην Θεσσαλονίκη) αντιμετωπίζει τον κάθε ασθενή ξεχωριστά και προσπαθεί να δώσει την καλύτερη πιθανή λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.