ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΑΓΓΕΑΣ

Κύστη κόκκυγγα – Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα

Τι είναι η Κύστη κόκκυγα – διαπυητική ιδρωταδενίτιδα;

Πρόκειται για μία χρόνια φλεγμονή του δέρματος στην περιοχή του κόκκυγα, της «ουρίτσας» δηλαδή μεταξύ των γλουτών. Η ασθένεια οφείλεται σε αντίδραση σε τρίχες που βρίσκονται στην περιοχή, ή που πέφτουν στην περιοχή από την πλάτη. Είναι πάθηση πρωκτού συχνότερη στους άντρες και εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες μεταξύ 16 και 40 ετών. Είναι επίσης συχνή σε παχύσαρκα άτομα και άτομα με χοντρή, ισχυρή τριχοφυϊα. Η Κύστη κόκκυγα – διαπυητική ιδρωταδενίτιδα είναι διαφορετικές παθήσεις που πολλές φορές συγχέονται.

Συμπτώματα Και Αντιμετώπιση 

Συμπτώματα  

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από μία μικρή τρύπα στο δέρμα μέχρι ένα μεγάλο, επίπονο απόστημα. Η περιοχή μπορεί να παροχετεύει υγρό το οποίο μπορεί να είναι διάφανο, ή και πυώδες. Αν επιμολυνθεί, η περιοχή γίνεται σκληρή, ερυθρή και ιδιαίτερα επίπονη. Αν παροχετευτεί αυτόματα, συνήθως βγαίνει δύσοσμο πύον. Η φλεγμονή της περιοχής μπορεί να προκαλέσει πυρετό, αδιαθεσία και ναυτία.

Η πορεία της ασθένειας έχει κοινά στοιχεία στους περισσότερους ασθενείς. Αρχικά την αντιλαμβανόμαστε με τοπική φλεγμονή ή απόστημα. Αν αυτό υποχωρήσει μόνο του ή με συντηρητική αγωγή, αφήνει στην περιοχή μία μικρή τρύπα. Αυτή η τρύπα είναι ο πόρος του συριγγίου το οποίο πορεύεται κάτω από το δέρμα, και μπορεί να έχει και άλλα στόμια πιο ψηλά στην περιοχή του κόκκυγα, ή προς τους γλουτούς. Αυτό το συρίγγιο, δυστυχώς σπάνια κλείνει μόνο του, και απαιτεί χειρουργική παρέμβαση ώστε να μην ξαναδημιουργήσει κάποια φλεγμονή ή απόστημα.

Κάποιοι ασθενείς δημιουργούν μία τοπική χρόνια νόσο, όπου παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες φλεγμονές στην περιοχή. Αυτή η κατάσταση χρειάζεται πάντα χειρουργική αντιμετώπιση.

Αντιμετώπιση 

Διάφορες τεχνικές έχουν περιγραφεί για την αντιμετώπιση της νόσου. Αν έχει δημιουργηθεί κάποιο απόστημα, αυτό μερικές φορές πρέπει να παροχετευθεί τοπικά, αν υποχωρήσει η φλεγμονή και μετά να αντιμετωπιστεί η νόσος χειρουργικά. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνταν κλασσικά ήταν η «ανοικτή» αφαίρεση της κύστης κόκκυγος, όπου μετά το τραύμα έμενε ανοικτό για να επουλωθεί μόνο του με καθημερινές αλλαγές. Αυτή ήταν μία αρκετή επίπονη διαδικασία για τον ασθενή… όσοι έχουν χειρουργηθεί ανοικτά για κύστη κόκκυγος έχουν άσχημες αναμνήσεις από την διαδικασία επούλωσης, η οποία μπορεί να διαρκέσει και 6-8 εβδομάδες.

Περαιτέρω τεχνικές επιτρέπουν την αφαίρεση της κύστης και την συρραφή του τραύματος σε πρώτο χρόνο. Σε περιπτώσεις όπου η περιοχή είναι χειρουργημένη πολλές φορές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί δερματικός κρημνός για την επικάλυψη του μεγάλου ελλείμματος, με τοπική μεταφορά δέρματος και λίπους από τον γλουτό. Η δημιουργία κρημνών χρειάζεται μόνο σε περιπτώσεις πολύ εκτεταμένης νόσου με νέκρωση του δέρματος.

Η νεότερη τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ και 6 περίπου χρόνια, είναι η ενδοσκοπική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος, μία τεχνική γνωστή ως EPSIT(endoscopic pilonidal sinus treatment). Αυτή η τεχνική, επιτρέπει την αντιμετώπιση της νόσου χωρίς την αφαίρεση καθόλου δέρματος. 

 

Ενναλακτική μέθοδο επίσης αποτελεί η τεχνική με Laser (Filac) κατά την οποία ο χειρουργός εισέρχεται υπό άμεση όραση μέσα στον πόρο του συριγγίου. ο πόρος καθαρίζεται από όλες τις τρίχες, και καυτηριάζεται με Laser αφαιρώντας όλα τα φλεγμονώδη στοιχεία. Με αυτό τον τρόπο, εξουδετερώνεται η νόσος μέσω μίας μικρής δερματικής τόμης, όσο μεγάλος κι αν είναι ο πόρος.

Ποιά τεχνική είναι καλύτερη ή ιδανικότερη;

H καλύτερη για εσάς τεχνική θα συζητηθεί εκτενώς κατά το ραντεβού σας με τον Ιατρό Μπαγγέα. Σε κάθε περίπτωση με τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, ο ασθενής εισέρχεται στο νοσοκομείο την ημέρα του χειρουργείου και μπορεί να πάρει εξιτήριο μερικές ώρες μετά την επέμβαση. Ο πόνος είναι ελάχιστος, λόγω του ότι δεν υπάρχουν τομές στο δέρμα και δεν υπάρχει εκτομή δέρματος. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες την επόμενη ημέρα.

Μετεγχειρητική φροντίδα

Οι υποχρεώσεις του ασθενούς περιορίζονται στην διατήρηση της περιοχής καθαρής. Ο ασθενής μπορεί να κάνει κανονικά μπάνιο ήδη το απόγευμα της ημέρας του χειρουργείου, ενώ ο κίνδυνος επανεμφάνισης της νόσου, ο είναι χαμηλός. 

Ιδρωταδενίτιδα τι είναι και τι προκαλεί

Η πυώδης ιδρωταδενίτιδα είναι μία χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει τους θύλακες της τρίχας και εκδηλώνεται σε περιοχές που είναι πλούσιες σε ιδρωτοποιούς αδένες.

Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, συνήθως εκδηλώνεται μετά την εφηβεία, με τάση μείωσης μετά τα 50 χρόνια, ενώ προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες.

Η ιδρωταδενίτιδα επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς έχει σοβαρές ψυχολογικές, κοινωνικές και επαγγελματικές επιπτώσεις, γι’ αυτό και ο ρόλος του δερματολόγου στην έγκαιρη διάγνωση για την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας είναι πρωταρχικής σημασίας.

Επειδή αρκετά συχνά η πρώτη εκδήλωση της νόσου είναι παρόμοια με αυτή της κύστης κόκκυγος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση. Η θεραπεία της είναι κατά κανόνα φαρμακευτική ενώ χειρουργικά αντιμετωπίζονται μόνο οι επιπλοκές της (αποστήματα, συρίγγια)

Η Κύστη κόκκυγα και διαπυητική ιδρωταδενίτιδα πολλές φορές μοιάζουν μεταξύ τους και συγχέονται.

Επισκέψου τον Ιατρό Πέτρο Μπαγγέα

Ο Γενικός Χειρουργός Πέτρος Μπαγγέας παρέχει λύσεις σε παθήσεις κύστη κόκκυγγα – διαπυητική ιδρωταδενίτιδα στην Θεσσαλονίκη και στα δύο προσωπικά του ιατρεία Αριδαία και Έδεσσα. Μπορείτε να κάνετε τις διαγνωστικές σας εξετάσεις κλείνοντας ένα ραντεβού.

Πέτρος Μπαγγέας επικοινωνία

Η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό

Κλείσε ένα ραντεβού

(+30) 6958605613