ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΑΓΓΕΑΣ

Απόστημα – Συρίγγιο πρωκτού

Τι είναι το Απόστημα – Συρίγγιο πρωκτού;

Συρίγγιο πρωκτού

Το συρίγγιο αποτελεί πάθηση πρωκτού είναι ένα μικρό κανάλι, το οποίο συνδέει το εσωτερικό του πρωκτού με το δέρμα εξωτερικά του πρωκτού. Τα συρίγγια τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα φλεγμονής των πρωκτικών αδένων. Αυτή η φλεγμονή συχνά προκαλεί και την δημιουργία αποστημάτων. Το Απόστημα – Συρίγγιο πρωκτού είναι όμοιες έννοιες.

Απόστημα πρωκτού

Το απόστημα είναι μία κοιλότητα που περιέχει πύον, και βρίσκεται κοντά ή γύρω από τον πρωκτό. Προκαλείται από μία οξεία φλεγμονή των αδένων του πρωκτού. Συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις (πχ η κολίτιδα ή άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου) μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης αποστημάτων.

Συμπτώματα

Το πρωκτικό συρίγγιο συνήθως προκαλεί κνησμό στην περιοχή του πρωκτού και παραγωγή υγρού, το οποίο ο ασθενής συνήθως βλέπει στο εσώρουχό του. Δεν προκαλούν πάντα πόνο. Σε περίπτωση αποστήματος βέβαια, προκαλείται έντονος πόνος και συχνά πυρετός.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση του αποστήματος είναι χειρουργική. Χρειάζεται η διάνοιξη του αποστήματος, δηλαδή μία μικρή τομή το δέρματος ώστε να παροχετευθεί το πύον. Ο πόνος υποχωρεί άμεσα, λόγω της μείωσης της πιέσεως στο δέρμα. Κάποιες φορές (όχι συχνά) το απόστημα μπορεί να παροχετευθεί μόνο του, αν και συνήθως μετά από αυτό απαιτείται ένας λεπτομερής καθαρισμός από τον χειρουργό. Η παροχέτευση αυτή γίνεται στο χειρουργείο υπό μέθη, ή υπό γενική αναισθησία σε περιπτώσεις μεγαλύτερων αποστημάτων.

Παραμονή στο νοσοκομείο

Τις περισσότερες φορές ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Σε περιπτώσεις μεγάλων αποστημάτων ή ασθενών με τάση για σοβαρές φλεγμονές ή μολύνσεις (πχ διαβητικοί ή ανοσοκατεσταλμένοι), προτιμάμε να παρακολουθούμε τον ασθενή για ένα βράδυ και για χορήγηση αντιβιοτικών.

Αντιμετώπιση για το Απόστημα – Συρίγγιο πρωκτού

Η αντιμετώπιση του συριγγίου είναι χειρουργική. Χρειάζεται συνήθως απλά η διάνοιξη του δερματικού πόρου, την οποία μετά αφήνουμε να επουλωθεί αυτόματα. Σε περιπτώσεις πιο περίπλοκων συριγγίων, συριγγίων δηλαδή τον οποίων η πορεία είναι πιο περίπλοκη και διαπερνάνε τους μυς γύρω από τον πρωκτό, η διάνοιξη δεν είναι ασφαλής λόγω της πιθανότητας τραυματισμού των μυών. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται πιο προηγμένα χειρουργεία, όπως η δημιουργία κρημνού για την κάλυψη του συριγγίου, η επέμβαση LIFT (εύρεση και διατομή του πόρου μεταξύ των σφιγκτήρων) ή η χρήση βιντεοσκόπησης για την άμεση διερεύνηση του πόρου και την καταστροφή του (Video-assisted anal fistula treatment, η τεχνική VAAFT). 

Υπάρχει πόνος μετά την επέμβαση;

Δεν υπάρχει πόνος μετά την επέμβαση αλλά μια σχετική δυσφορία στην περιοχή. Συνήθως διαρκεί από 5 έως 7 ημέρες και ελέγχεται απόλυτα με ένα απλό παυσίπονο. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι σχεδόν άμεση μετά το χειρουργείο. Η χειρουργημένη περιοχή χρειάζεται προσοχή, με συχνό καθαρισμό με νερό και σαπούνι. Συχνά δίνουμε και κάποιο ήπιο καθαρκτικό, για την αποφυγή σκληρών κενώσεων που μπορεί να προκαλέσουν πόνο. Επίσης προτείνουμε στον ασθενή να φοράει μία μικρή γάζα στο εσώρουχό του, η οποία θα απορροφήσει τυχόν μικρές ποσότητες υγρού από το τραύμα.

Μπορεί το Απόστημα – Συρίγγιο πρωκτού να επανεμφανιστεί;

Εφόσον αντιμετωπιστεί σωστά, το συρίγγιο τις περισσότερες φορές δεν επανεμφανίζεται. Δημιουργία συριγγίου ή αποστήματος σε διαφορετική περιοχή του πρωκτού, είναι βεβαίως πιθανό.

Επισκέψου τον Ιατρό Πέτρο Μπαγγέα

Ο Γενικός Χειρουργός Πέτρος Μπαγγέας παρέχει λύσεις σε παθήσεις απόστημα – συρίγγιο πρωκτού στην Θεσσαλονίκη και στα δύο προσωπικά του ιατρεία Αριδαία και Έδεσσα. Μπορείτε να κάνετε τις διαγνωστικές σας εξετάσεις κλείνοντας ένα ραντεβού.

Πέτρος Μπαγγέας επικοινωνία

Η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό

Κλείσε ένα ραντεβού

(+30) 6958605613