ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΑΓΓΕΑΣ

Αιμορροϊδοπάθεια

Τι είναι η Αιμορροϊδοπάθεια;

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις πρωκτού που αφορούν σχεδόν το 50% του πληθυσμού. Οι περισσότεροι άνθρωποι, έχουν συμπτώματα για πολύ καιρό πριν επισκεφτούν τον ιατρό. Οι αιμορροίδες, διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Οι εξωτερικές αναπτύσσονται στο δέρμα του πρωκτού. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο, αλλά αν μέσα στην εξωτερική αιμορροΐδα δημιουργηθεί ένα πήγμα αίματος (θρόμβωση) τότε προκαλεί πολύ έντονο πόνο. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται μέσα στον πρωκτικό σωλήνα. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι η αιμορραγία και η πρόπτωση κατά την κένωση.

Αιτία και συμπτώματα αιμορροϊδοπάθειας

Συμπτώματα  

 • Αιμορραγία κατά την κένωση 
 • Πρόπτωση των αιμορροΐδων κατά την κένωση
 • Κνησμός της περιοχής
 • Πόνος
 • Ψηλαφητή επίπονη μάζα

Αίτια

 • Χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Εγκυμοσύνη
 • Παραμονή στην τουαλέτα για πολύ ώρα (πχ λόγω διαβάσματος)
 • Πίεση/δυσκολία κατά την αφόδευση
 • Προχωρημένη ηλικία 
 • Υπερβολική χρήση καθαρκτικών ή κλυσμάτων

Αντιμετώπιση

Εφόσον τα συμπτώματα είναι ήπια, μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Σε περίπτωση ενοχλήσεων, υδρόλουτρα με χλιαρό νερό προσφέρουν ανακούφιση σε κάποιον βαθμό. Αν η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει, τότε υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές που σήμερα διαθέτουμε για την αντιμετώπισή τους. Η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής προσέγγισης θα γίνει από τον χειρουργό βάσει συμπτωμάτων, ηλικίας και ιστορικού. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι ακολουθείται η ίδια τεχνική για όλους τους ασθενείς.

Οι χειρουργικές επιλογές σήμερα συμπεριλαμβάνουν την απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με δακτυλίους, την απολίνωση με την βοήθεια υπερηχογραφικής καθοδήγησης (μέθοδος THD), την αιμορροιδεκτομή/αιμορροϊδοπηξία με κυκλικό αναστομωτήρα (μέθοδος PPH), την εκτομή με χρήση laser (μέθοδος HeLP) και την κλασσική αιμορροϊδεκτομή με διαθερμία ή ενεργειακό ψαλίδι (πχ Ligasure) για μεγάλους αιμορροϊδικούς όζους. Με βάση το ιστορικό σας θα συζητήσουμε και θα καταλλήξουμε στην κατάλληλα για εσάς χειρουργική θεραπεία καθώς και τις λεπτομέρειες αναλυτικά βάσει της επιλογής θεραπευτικής προσέγγισης.

Μετά το χειρουργείο τι πρέπει να κάνω; Θα πονάω;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής παίρνει εξιτήριο μερικές ώρες μετά το χειρουργείο. Οι περισσότερες από τις τεχνικές που αναφέρουμε παραπάνω είναι ανώδυνες. Αρκετοί ασθενείς περιγράφουν βέβαια ένα συναίσθημα βάρους και τάσης για αφόδευση χαμηλά στην λεκάνη. Μην ξεχνάμε ότι το συναίσθημα του πόνου/ενόχλησης είναι σχετικό και διαφορετικό στον καθένα και στο είδος της αιμορροϊδοπάθειας.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι εφικτή μετά το πρώτο 24-48ωρο. 

 

Συσχέτιση αιμορροίδων και καρκίνου

Δεν υπάρχει καμία συσχετιση αιμορροιδοπάθειας και καρκίνου ωστόσο, είναι πιθανό τα συμπτώματα των δύο παθήσεων να είναι όμοια (αιμορραγία, ψηλαφητή μάζα, κνησμός, πόνος). Σε περίπτωση τέτοιων συμπτωμάτων, είναι υποχρεωτικό κάποιος να εξετάζεται από κάποιον ιατρό (ιδανικά εξειδικευμένο στην περιοχή του πρωκτού) για την διερεύνηση της αιτίας των συμπτωμάτων αυτών.

Μην βασίζεστε απλά σε φαρμακευτικά σκευάσματα ή «αυτοθεραπείες». Μετά την ηλικία των 50 ετών είναι σημαντικό όλοι να κάνουν κάποιους ελέγχους screening σχετικά με παθήσεις του παχέος εντέρου, αλλά σε αυτό αναφερόμαστε σε άλλο τμήμα της ιστοσελίδας.

Επισκέψου τον Ιατρό Πέτρο Μπαγγέα

Ο Γενικός Χειρουργός Πέτρος Μπαγγέας παρέχει λύσεις σε παθήσεις αιμορροϊδοπάθειας στην Θεσσαλονίκη και στα δύο προσωπικά του ιατρεία Αριδαία και Έδεσσα. Μπορείτε να κάνετε τις διαγνωστικές σας εξετάσεις κλείνοντας ένα ραντεβού.

Πέτρος Μπαγγέας επικοινωνία

Η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό

Κλείσε ένα ραντεβού

(+30) 6958605613