ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΑΓΓΕΑΣ

Μελάνωμα Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που προκαλεί το μελάνωμα δέρματος θα αναφερθούν λεπτομερώς παρακάτω. Το μελάνωμα λοιπόν είναι μια μορφή καρκίνου του δέρματος. Ο λόγος δημιουργίας του είναι τα μελανοκύτταρα τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα μας. Τα μελανοκύτταρα επίσης δημιουργούν στο δέρμα και τους σπίλους ή κοινώς τις ελιές.

Πρόκειται για μια επιθετική μορφή καρκίνου καθώς πολλές φορές συναντάμε μεταστατικά επεισόδια για τα οποία ευθύνεται αυτό. Τα σημεία τα οποία προσβάλλει συνήθως είναι οι λεμφαδένες, ο λαιμός και η κοιλιά. Επίσης μεταστάσεις γίνονται και μέσω του αίματος.

Που εμφανίζεται και πως γίνεται η διάγνωση;

μελάνωμα συμπτώματα

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Το συναντάμε συνήθως στην πλάτη, στα χέρια, στο πρόσωπο και γενικότερα στα σημεία τα οποία είναι εκτεθειμένα από τον ήλιο. Τα ανοιχτόχρωμα άτομα εμφανίζουν πιο συχνά καρκίνο του δέρματος από ότι τα σκουρόχρωμα.

Βέβαια υπάρχουν και πιο σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζονται στο μάτι και την στοματική κοιλότητα. Σε περιπτώσεις μεταστάσεων τα καρκινικά κύτταρα μεταφέρονται μέσω του αίματος και προσβάλλουν διάφορα όργανα. 

Την διάγνωση του μπορεί να την κάνει με μεγάλη επιτυχία ένας ειδικευμένος γενικός χειρουργός. Η χρήση του ψηφιακού δερματοσκοπίου έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην διάγνωση τους. Έτσι ο γιατρός είναι ικανός να δει λεπτομέρειες της προβεβλημένης περιοχής που με το γυμνό ανθρώπινο μάτι δεν είναι δυνατόν να εντοπίσει.

Εάν ο γιατρός αναγνωρίσει κάποια υποψία κακοήθειας τότε γίνεται βιοψία. Ένα μέρος της περιοχής αφαιρείται και εξετάζεται σε εργαστήρια προκειμένου να επιβεβαιωθεί η κακοήθεια. 

Με τον τρόπο αυτόν ορίζεται το στάδιο του καρκίνου και δίνεται η καλύτερη πιθανή θεραπεία αντιμετώπισης. 

Ποιοί είναι οι τύποι ;

Ο καρκίνος του δέρματος έχει διάφορες μορφές και διαφορετική επικινδυνότητα. Παρακάτω παρουσιάζονται οι 5 τύποι αναλυτικά:

  • Επιφανειακά εξαπλούμενο (surface spreading melanoma) : Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Εμφανίζεται ωστόσο σε οποιαδήποτε ηλικία και έχει πολύ καλό ποσοστό αποκατάστασης εάν εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο. 
  • Οζώδες (nodular melanoma) : Αυτή η μορφή καρκίνου αποτελεί την πιο επιθετική από όλες τις υπόλοιπες. Εμφανίζεται σαν ένα σκληρό εξελκωμένο οζίδιο οπουδήποτε στο δέρμα. Μπορεί να είναι καφέ, μαύρο ή σκούρο μπλε, κίτρινο ή καφέ. Προβάλλονται περισσότερο οι άντρες από ότι οι γυναίκες και συνήθως στην ηλικία των 50-60 ετών. 
  • Εφηλίδων (φακίδων) των άκρων (Acral lentiginous melanoma) : Το συναντάμε κυρίως σε σκουρόχρωμους ανθρώπους και όχι τόσο συχνά σε ανοιχτόχρωμους. Εμφανίζεται στα άκρα όπως είναι οι παλάμες, οι πατούσες και οι βλεννογόνοι.  Αποτελεί το 10% των περιστατικών καρκίνου του δέρματος.
  •  Επί κακοήθους φακής (lentigo maligna) : Εμφανίζεται σε περιοχές του δέρματος οι οποίες είναι φωτοεκτεθημένες. Επίσης προσβάλλει μεγαλύτερης ηλικίας άτομα αφού σχετίζεται με την γήρανση.
  • Αμελανωτικό (Amelanotic melanoma) : Είναι ο καρκίνος του δέρματος που εντοπίζεται ως ένα άχρωμα ογκίδιο που μοιάζει με πληγή.

Ποιά τα συμπτώματα που προκαλεί στον οργανισμό;

μελάνωμα στην πλάτη

Μελάνωμα συμπτώματα: Το μελάνωμα δέρματος όπως και σε άλλες παθήσεις δέρματος, εμφανίζει κάποια συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εκδηλωθούν πολύ αργότερα από την στιγμή δημιουργίας τους. Όμως υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια τα οποία δεν πρέπει να παραλείπουμε.

Μια ελιά που αλλάζει χρώμα και μέγεθος πρέπει να διερευνάται. Ένας σπίλος που βγάζει τρίχες ή αιμορραγεί είναι επίσης ένα προειδοποιητικό σημάδι. Σπίλοι που φαγουρίζουν και αλλάζουν υφή χρειάζεται να εξετάζονται από έναν ειδικό γιατρό.

Είναι ασύμμετρα με ακανόνιστα όρια, έχουν παραπάνω από δύο χρώματα και ξεπερνούν τα 6 χιλιοστά στο μέγεθος.

Προτεινόμενες θεραπείες

Η θεραπεία του πραγματοποιείται με την  χειρουργική του αφαίρεση. Αφού πρώτα επιβεβαιωθεί η κακοήθεια γίνεται στην συνέχεια και η επιλογή και της κατάλληλης θεραπείας. 

Η κακοήθεια αφαιρείται και καθαρίζεται όλη η γύρω περιοχή ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος υποτροπής της νόσου. Έπειτα χορηγείται στον ασθενή θεραπεία με ιντερφερόνη για προφύλαξη. 

Στις περιπτώσεις που έχουμε μεταστικά επεισόδια και επέκταση του καρκίνου σε διάφορα όργανα, γίνονται επιπλέον χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες για πλήρη ίαση του καρκίνου. 

Αποθεραπεία και αποκατάσταση

Όσοι ασθενείς έχουν ολοκληρώσει την θεραπεία τους θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά από τον γιατρό τους καθώς έχουν αυξημένες πιθανότητες να το επανεμφανίσουν.

Στην παρακολούθηση περιλαμβάνεται κλινική εξέταση του ασθενούς και ακτινογραφίες για πιο αποτελεσματικό έλεγχο.Σε ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο χορηγείται μετεγχειρητική φαρμακευτική θεραπεία για αποκλεισμό επανεμφάνισης καρκίνου. 

Η αποθεραπεία σχετίζεται με το στάδιο του καρκίνου και με την ηλικία του ασθενούς. Όσο πιο έγκαιρα εντοπίζεται το τόσο καλύτερη αποθεραπεία έχει και ο ασθενής.