ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΑΓΓΕΑΣ

Μελάνωμα Δέρματος

Τι είναι το μελάνωμα δέρματος;

Το μελάνωμα δέρματος είναι μια κατηγορία από τα πολλά είδη καρκίνου του δέρματος. Πρόκειται για συχνή και επιθετική μορφή καρκίνου η οποία όμως μπορεί να έχει καλά ποσοστά αποκατάστασης για την ασθενή. Οφείλεται στα μελανινοκύτταρα τα οποία έχει φυσικά ο άνθρωπος στο σώμα του και παράγουν μελανίνη. Τα κύτταρα αυτά τα συναντάμε κυρίως στο δέρμα όπως υπάρχουν και σε άλλα σημεία του σώματος όπως είναι το μάτι και το έντερο. Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος το οποίο διαθέτει μελανοκύτταρα. Μελάνωμα Συμπτώματα.

Μελάνωμα Δέρματος: Τύποι και Αίτια

Τύποι

Τα μελανώματα διαθέτουν διάφορες κατηγορίες οι οποίες εμφανίζουν διαφορετική μορφολογία και επικινδυνότητα. Παρακάτω θα αναφέρουμε όλους τους τύπους μελανώματος αναφορικά:

 

  • Επεκτεινόμενο μελάνωμα
  • Οζώδες μελάνωμα
  • Μελάνωμα επί κακοήθους φακίδας
  • Μελάνωμα των άκρων
  • Υπονύχιο μελάνωμα

Αίτια

Τα αίτια εμφάνισης μελανώματος είναι πολλά. Θα δούμε όμως παρακάτω τα πιο βασικά και αυτά με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα για τον άνθρωπο:

 

  • UV ακτινοβολία
  • Ανοιχτόχρωμοι άνθρωποι
  • Κληρονομικότητα
  • Δυσπλαστικοί σπίλοι
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Σταδιοποίηση της νόσου

Ο ορισμός της έκτασης του καρκίνου είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία καθώς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό ίασης της νόσου. Πριν από οποιαδήποτε θεραπεία πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί εντελώς η πιθανότητα μόλυνσης και άλλων οργάνων. Στην συνέχεια θα μπορέσει να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία η οποία περιλαμβάνει την χειρουργική αφαίρεση της βλάβης και ίσως κάποιες χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες. Οι διαγνωστικές εξετάσεις οι οποίες θα μας βοηθήσουν να ορίσουμε την έκταση της βλάβης στο δέρμα μπορεί να είναι η ακτινογραφία θώρακος, η αξονική τομογραφία, και η μαγνητική τομογραφία.

 

Μελάνωμα Δέρματος Πρόγνωση

Η πρόγνωση του Μελάνωμα Δέρματος οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και δεν είναι σίγουρη. Ο ασθενής μπορεί να ιαθεί πλήρως αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις υποτροπής της νόσου. Το στάδιο της νόσου, το μέγεθος και η έκταση του προβλήματος, η ηλικία του ασθενή και η γενική κατάσταση της υγείας του θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αποθεραπεία και στην μετέπειτα ζωή του.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία για το μελάνωμα είναι μόνο η χειρουργική αντιμετώπιση. Μπορεί να αφαιρεθεί λαπαροσκοπικά ή και με ανοιχτό χειρουργείο ανάλογα με τις ανάγκες της κατάστασης και το ιστορικό του ασθενούς.

Επισκέψου τον Ιατρό Πέτρο Μπαγγέα

Ο Γενικός Χειρουργός Πέτρος Μπαγγέας παρέχει λύσεις σε μελάνωμα δέρματος στην Θεσσαλονίκη και στα δύο προσωπικά του ιατρεία Αριδαία και Έδεσσα. Μπορείτε να κάνετε τις διαγνωστικές σας εξετάσεις κλείνοντας ένα ραντεβού.

Πέτρος Μπαγγέας επικοινωνία

Η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό

Κλείσε ένα ραντεβού

(+30) 6958605613