Ομφαλοκήλη Κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι ομφαλοκήλης που μπορεί να προκληθούν δεν είναι συχνοί. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν επιπλοκές. Η πιο βασική και κοινή επιπλοκή που συναντάμε είναι η περίσφιγξη. 

Όταν συναντάμε το πρόβλημα αυτό έχουμε απόφραξη, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει ιδιαίτερα απειλητικό και επικίνδυνο για την ζωή του ασθενούς.

Αυτό που γίνεται συγκεκριμένα είναι ότι εγκλωβίζεται το λίπος στην περιοχή όπου υπάρχει το άνοιγμα και έτσι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στην κοιλιά. Μπορεί να υπάρξει ως επακόλουθο νέκρωση του οργάνου με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.

Πως αντιμετωπίζεται ;

Καταρχάς η Ομφαλοκήλη εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού όπως φαίνεται από το όνομά της. Ουσιαστικά πρόκειται για μια τοπική διόγκωση η οποία οφείλεται σε συσσωρευμένο λίπος ανάμεσα του κοιλιακού τοιχώματος και του ομφαλού.

Εμφανίζεται ως ένα μαλακό εξόγκωμα το οποίο γίνεται αντιληπτό όταν ο ασθενής βρίσκεται σε όρθια θέση και υποχωρεί όταν είναι σε ήπια θέση ή και ξαπλωμένος. Αυτό που συχνά παρουσιάζεται σε συνδυασμό με την εμφάνιση της είναι ένα έντονο αίσθημα δυσφορίας.

Ομφαλοκήλη Μωρού

Στα μωρά και κυρίως στα νεογέννητα είναι ένα συχνό φαινόμενο. Η κλινική εικόνα και τα συμπτώματα είναι τα ίδια όπως και σε έναν ενήλικα. Συνήθως στα μικρά παιδιά μπορεί και ανατάσσεται εύκολα και δεν υπάρχει ιδιαίτερος πόνος. Πιο συχνά την συναντάμε σε κορίτσια τα οποία έχουν γεννηθεί με χαμηλό βάρος. Συμπτώματα όπως κοιλιακός πόνος και επιδείνωση της κατάστασης παρατηρούνται σε εξαίρετες περιπτώσεις.

Συνήθως στα παιδιά υποχωρεί από μόνη της μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Αυτό συμβαίνει γιατί με τον καιρό ο δακτύλιος στενεύει και η πάθηση μικραίνει μέχρι που υποχωρεί εντελώς από μόνη της.

Σε συγκεκριμένες όμως περιπτώσεις όπου το πρόβλημα δεν υποχωρεί,  χρειάζεται να προβούμε σε επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης.  Χειρουργική επέμβαση θα χρειαστούν τα μωρά τα οποία εμφανίζουν μεγάλη Ομφαλοκήλη, που δεν υποχωρεί και συνεχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος μέχρι την ηλικία του ενός έτους και υπάρχουν συμπτώματα πρόσφιξης.

Ομφαλοκήλη και Εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτήν την πάθηση λόγω του αυξημένου σωματικού τους βάρους και των ορμονικών αλλαγών που προκύπτουν. Για τον λόγο αυτόν, παρατηρούμε πως εμφανίζεται στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης. 

Η χειρουργική αντιμετώπιση της προέχει της εγκυμοσύνης. Πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην έγκυο και το έμβρυο. 

Η πιο αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος χειρουργικής μεθόδου είναι η ONSTEP με τη χρήση πλέγματος. Πλέον η γενική χειρουργική και γενικότερα ο τομέας της ιατρικής έχει προχωρήσει τόσο πολύ και η επέμβαση των κηλών σε εγκύους γίνεται με εντελώς ασφαλή και ακίνδυνο τρόπο.

Συμπτώματα

ομφαλοκήλη συμπτώματα

Τα συμπτώματα της είναι ίδια με αυτά οποιασδήποτε μορφής κήλης. Αυτό που γίνεται αρχικά αντιληπτό είναι η τοπική διόγκωση της περιοχής. Μαζί με το εξόγκωμα στην περιοχή του ομφαλού εμφανίζεται και πόνος άλλοτε έντονος και άλλοτε ήπιος.

Κάποιες φορές είναι ανατάξιμη και μπορεί να εξαφανιστεί παροδικά. Όσο πιο έντονη άσκηση και ζωή έχει κάποιος με μια ομφαλοκήλη τόσο πιο έντονο γίνεται το πρόβλημα και τα συμπτώματα. Ο βήχας, το γέλιο και η έντονη γυμναστική επιδεινώνουν τα συμπτώματα επίσης.

Ο έντονος πόνος μπορεί να υποδηλώνει έντονο πρόβλημα και να χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει ο πόνος χωρίς εμφανή διόγκωση και σε άλλες ο εντοπισμός της γίνεται εντελώς τυχαία από τον ιατρό. 

Θεραπεία

ομφαλοκήλη ανάρρωση

Η μόνη ουσιαστική θεραπεία, είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Είναι αδύνατο να υποχωρήσει και να ιαθεί από μόνη της. Ανάλογα με την κατάσταση της και το ιστορικό του ασθενούς επιλέγεται η καταλληλότερη μέθοδος αντιμετώπισης ώστε να αποφεύγονται εντελώς οι πιθανότητες υποτροπής. 

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της είναι τρεις. Η λαπαροσκοπική μέθοδος, η ανοικτή-κλασσική επέμβαση και η ONSTEP τεχνική. Όλες είναι πλήρως αποτελεσματικές όμως εφαρμόζονται με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του προβλήματος.

Η πιο σύγχρονη και καινοτόμα μέθοδος είναι η ONSTEP κατά την οποία χρησιμοποιείται ένα πλέγμα στην παθούσα περιοχή. Με αυτή την μέθοδο, στην ομφαλοκήλη κίνδυνοι για επιπλοκές είναι σχεδόν μηδαμινές.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί την πιο κοστοβόρα επέμβαση όμως τα αποτελέσματα που προσφέρει είναι θεαματικά. Στον ασθενή χορηγείται ολική νάρκωση. Η κλασσική-ανοικτή μέθοδος χειρουργικής υπάρχει στον χώρο της ιατρικής εδώ και πολλά χρόνια και συνεχώς εξελίσσεται. Γίνεται τοπική νάρκωση στον ασθενή και προτιμάται σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς δεν έχουν εκτεταμένο πρόβλημα. 

Ο Γενικός Χειρουργός, Πέτρος Μπαγγέας που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, έχει την δυνατότητα μέσα από τις γνώσεις και την εμπειρία του, να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε του ασθενή.